Un om de afaceri declanșează campania ”hailatreabă”. Criza economică va depăși criza coronavirus

Publicat in: capital.ro

Un om de afaceri a declanșat în mediul online o campanie care pare să meargă împotriva curentului în aceste zile, curent provocat de panică și măsurile luate prin instituierea stării de urgență. Octavian Bădescu, managerul unei companii din domeniul imobiliar și care a condus de-a lungul anilor firme din domenii diverse, cum ar fi curierat sau energie.

Omul de afaceri propune o analiză pragmatică a situație și spune că prin intervențiile sale politicul produce mai mult rău decât noul coronavirus. Bădescu spune că deja 10% din populația activă este în șomaj și că situația poate deveni dramatică dacă se continuă cu luarea unor măsuri arbitrare.

De asemenea, omul de afaceri spune că soluția în această criză este mai degrabă punerea accentului pe o responsabilitate individuală, decât pe una colectivă. Cam ce vedem în aceste zile în Suedia.

Iată postarea integrală a lui Octavian Bădescu:

De ce #hailatreaba ?

  1. Plecam de la realitatea unor fapte: in mai putin de o luna mii de proiecte antreprenoriale mici si medii sunt complet destructurate. Companii mijlocii si mari se confrunta cu probleme majore. Aproximativ 10 % din populatia activa este deja in somaj. Sute de mii de venituri sunt afectate. Libertatea individuala este afectata.
  2. Suntem la curent cu statisticile legate de victimele “coronavirus” si cu scenariile estimate in functie de gradul de intensitate al reactiei guvernamentale, la nivelul statelor. Ne dorim un numar cat mai mic de victime ale pandemiei, dar in acelasi timp nu putem ignora numarul victimelor calculat ca rezultat al intregului proces sau costurile financiare ale diferitelor tipuri de interventii ale statelor, costuri care sub o forma sau alta sunt si vor fi suportate in final tot de catre contribuabili.
  3. Consideram “sanatatea” o chestiune ce intra in primul rand in zona de “responsabilitate individuala” si abia apoi de responsabilitate a comunitatilor (familie, loc de munca, localitate). Responsabilitatea conceptului de “stat” poate fi asumata eventual in profilaxie, in anumite interventii punctuale, tintite si in limitele bugetare prestabilite, fiind constienti ca niciun sistem nu este arhitecturat sa functioneze corect in regim de “suprasarcina” conjuncturala.
  4. Consideram ca abordarea ”#stamacasa” in forma continuata si impusa politic a declansat si va accentua o criza economica, o situatie de “stagflatie”, ce poate depasi ca impact negativ, ca pagube totale criza medicala “coronavirus”.
  5. Ne este teama ca din aceasta criza provocata de interventia “politicului” (care reprezinta Statul) vom iesi cu totii mai saraci si mai lipsiti de libertati si de independenta economica. “Interventionismul etatist” ocupa gradual un teren apartinand “pietei libere” si consideram “etatovirusul” mai periculos pentru societate in ansamblu decat “coronavirusul”.

Citeste mai mult:
https://www.capital.ro/un-om-de-afaceri-declanseaza-campania-hailatreaba-criza-economica-va-depasi-criza-coronavirus.html