Octavian Bădescu, Freedom Group: Cea mai mare parte a abordărilor crizei coronavirus la nivel național, european și chiar mondial sunt exagerate

Publicat in: financialintelligence.ro

*”Riscăm să ieșim din această criză mai săraci și mai lipsiți de libertăți, în urma acestor intervenții masive ale Statului”

Cea mai mare parte a abordărilor crizei coronavirus la nivel național, european și chiar mondial sunt exagerate, consideră omul de afaceri Octavian Bădescu, fondator al Freedom Group. Domnia sa ne-a prezentat opinia sa, în cadrul unui interviu.

Cum vedeți pachetul de măsuri adoptate de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri, în contextul epidemiei?

Octavian Bădescu: Vă mărturisesc că, în opinia mea, cea mai mare parte a abordărilor la nivel național, european și chiar mondial sunt exagerate, probabil că vom afla în curând și cauza.

A interveni cu orice cost (deja vorbim de estimări de cca 100.000 euro per cap de posibilă victimă “salvată” de virus) este o abordare politică eronată. Plus celelalte costuri directe, plus costurile ascunse prezente și viitoare.

Deși este un subiect delicat și nu spun nicidecum că „grupurile vulnerabile” nu ar trebui tratate, odată ce au devenit bolnavi, poate că ar trebui să punem în balanță mai bine costurile îngrijirii medicale față de costurile prevenției, respectiv poate că ar fi mult mai puțin costisitoare izolarea categoriilor sociale grav amenințate de virus, pentru a evita contaminarea, decât tratarea lor.

Aceste aspecte merită corelate și cu aspectul interesant că vârsta medie a decedaților este echivalentă mai mult sau mai puțin cu speranța de viață, mai toți aveau și alte afecțiuni, nu știm încă dacă există un real “spor” al deceselor zilnice în raport cu media normală, sunt aspecte destul de interesante, însă mai are cineva timp să le afle sau să le studieze? Poate în manualele viitorului.

Pachetul guvernului național este în același timp mare, insuficient și dăunător, fiind cauzat de ceea ce personal consider că e o eroare – anume – intervenționismul agresiv și intruziv într-o problemă ce ar fi trebuit să facă mai mult obiectul responsabilității individuale și a micilor colectivități.

Costul acestui intervenționism nu are nimic de-a face cu logica economică și, din păcate, asistăm la un faliment al actualei forme a democrației, al sistemului actual de vot, care nu are nicio legătură cu contribuția individuală la bugetele comune, precum în societățile pe acțiuni.

Riscăm să ieșim din această criză mai săraci și mai lipsiți de libertăți, în urma acestor intervenții masive ale Statului, iar aceasta mă îngrijorează într-o măsura semnificativ mai mare; “etatovirusul” este mult mai agresiv și periculos decât “coronavirusul”.

În opinia mea, vom plăti foarte scump, din multe perspective, aceste derapaje și ar fi foarte bine dacă am utiliza acest pretext pentru a pune pe agenda publică dezbaterea cu privire la modul în care este ales de către noi, ca societate în general, leadership-ul politic, calitatea discutabilă a rezultatelor.

Citeste mai mult:
https://financialintelligence.ro/octavian-badescu-freedom-group-cea-mai-mare-parte-a-abordarilor-crizei-coronavirus-la-nivel-national-european-si-chiar-mondial-sunt-exagerate/