Plicurile mai usoare de 50 g, cu pret mai mic de 2 lei vor putea fi trimise incepand cu luna ianuarie 2013 si de companiile de curierat, nu doar de Posta Romana. Astfel, o piata de 30 – 40 milioane de euro va fi accesibila si firmelor private de trimiteri.

“Volumul de trimiteri din aceasta categorie este de çirca 150 milioane de expedieri anual iar preturile actuale variaza intre 1 si 2 lei, marea majoritate fiind de 1 leu”, a declarat Octavian Badescu este secretar general al Asociatiei Operatorilor de Curierat din Romania (AOCR).

Vorbim deci de circa 30 – 40 milioane de euro care, partial, vor putea pleca de la Compania Nationala “Posta Romana” (CNPR) catre operatorii privati a caror piata are posibilitatea sa creasca cu circa 10 %.

O noua piata va fi deschisa concurentei. Asta nu inseamna insa ca se va face automat un transfer complet al acestei piete catre companiile private. Sigur insa acest lucru se va produce intr-o anumita masura, in scurt timp.

“Toate acestea se pot petrece gradual si doar in cazul in care Posta nu se restructureaza. In plus, mai tebuie ca operatorii privati sa faca fata cu succes. Nu trebuie uitat ca Posta are inca destule atu-uri pe aceasta piata”, a declarat Badescu, care este si fondatorul Sameday Courier.

Pe de alta parte, daca va fi un castig pe termen scurt si mediu pentru curierat s-ar putea sa nu fie neaparat si un castig pe termen lung. Pana trece insa criza, orice “ajutor” este bine-venit pentru piata de curierat. “E foarte probabil ca in cinci ani sa existe mai putine facturi printate sau reclama pe print, unele dintre produsele care fac parte din categoria care va fi lasata la liber de actualul monopol al Postei.

In plus, merita subliniat ca Posta are drept client sigur Ministerul Muncii cu plata pensiilor deci deocamdata Posta nici macar nu trebuie sa faca efeortul sa vanda ca vanzarile vin de la sine, cel putin pe segmentul pensiilor”, spune secretarul general al secretar general al AOCR.

 

Continuarea articolului in Finantistii.