Multi cumparatori au retineri in a cumpara on-line si pentru faptul ca deseori nu au optiunea primirii imediate a produsului achizitionat asa ca aleg magazinele clasice, in cazul in care nu amana deplasarea la magazin din lipsa de timp.

Circa 10-15 % din clientii magazinelor online platesc in plus pentru a primi produsul imediat, iar acele magazine online care le pun la dispozitie aceasta optiune dispun de un avantaj competitiv, sustine Octavian Badescu, fondatorul Sameday Courier.

Cei mai “grabiti” clienti sunt in acest sens cumparatorii de gadgeturi, care sunt nerabdatori sa aiba produsul cat mai repede.

Nu este nici pe departe singura situatie in care curieratul rapid are cerere dar, din pacate, se loveste de piedici irationale, fara legatura cu cererea de pe piata. Un exemplu la indemana este cel al actelor pe care uneori trebuie sa le ridicam de la institutiile statului.

“Sunt nenumarate cazuri in care rezolvarea unei probleme in relatia cu institutiile statului necesita efectuarea fizica a cel putin doua drumuri la respectiva institutie: unul pentru depunere, altul pentru ridicare documente/acte. Vorbim de acte precum permise de conducere, acte de identitate, avize.

Cel putin acest din urma drum poate fi evitat prin preluarea lui (la optiunea si pe costul cetateanului, deci nu al Bugetului) de catre o firma de curierat care poate inchiria un ghiseu in interiorul respective institutii”, exemplifica Badescu.

In tara lui “merge si asa” e greu ca institutiile statului sa raspunda promt cererilor, chiar si fara cheltuieli bugetare. Nu ne ramane decat ca pentru ridicarea unui act sa facem mai multe drumuri sau sa ne luam o zi libera de la serviciu.

Cu totul altfel e situatia in Vest, unde se profita din plin de cererea pentru livrare rapida. Din adaptarea la o astfel de cerere castiga atat solicitantii cat si firmele care vand.

Un bun exemplu in acest sens este Amazon, care are un abonament anual: cine plateste 79 de dolari beneficiaza nelimitat de livrari gratuite (in loc de 4 dolari) in regim de livrare in doua zile si de un tarif redus (de 4 dolari) daca opteaza pentru livrari in aceeasi zi. Cine nu are abonament va plati pentru livrari in aceeasi zi 11 dolari per livrare si cost de transport.

 

Continuarea articolului in Finantistii.