Scrisoare deschisa catre Nicusor Dan
Nicusor, te stiu de 4 ani. Atunci am iesit la vot, ca multi altii, special pentru tine.
Te-am votat si la Consiliu, desi ma surprinsese anterior ca nu ai facut deloc campanie pentru Consiliu, banuiam ca nu vei trece pragul si ma intrebam ce a fost in capul tau.
Pentru o secunda atunci, m-a strafulgerat un gand: daca ai fost doar un iepure pentru Oprescu, menit sa capteze bruma de opozitie la Sistem (adica la hotia si incompetenta din politica), opozitie care se infiripa in societatea civila ?
Trendul anti-sistem era la inceput, iar tu ai fi putut fi infiltratul perfect: charisma limitata, fara sanse reale, oarecum plapand, protestatarul deseori neras, contra la orice proiect, cu o camasa de independent, un David care se batea cu Goliath Oprescu, dar suficient de slab cat sa nu puna reale probleme.
M-ai pacalit sau nu, pe mine si pe altii – nu stiu, in fine – asta a fost.
Apoi ne-am intalnit, cred pentru prima oara la o discutie fata-n fata, prin toamna trecuta. Am discutat despre conjunctura politica, despre ce e de facut, despre cum. Cautai suport. La mine si la alti colegi din mediul meu.
Apoi am mai vorbit si ne-am mai intalnit de vreo 2-3 ori. Gradual, am ajuns la niste concluzii, eram pregatit sa te sprijin, poate mai mult decat iti inchipuiai, pentru ca imi pareai cu sanse si bine-intentionat, in pofida faptului ca anumiti oameni din mediul de afaceri respectabil aveau mari rezerve in privinta ta.
Mi-am dat seama ca ai un potential de crestere si de agregare limitat, realizand ca multi oameni buni care vor si pot sa se implice nu vor veni langa tine in propria-ti structura politica, speriati de faptul ca pari doar un procesoman cu idei fixe si limitate, ca nu stii decat sa te opui la orice si ca vrei sa le refaci piata Matache la loc.
Mi-am dat seama – si era simplu sa o faci si tu – ca elitele nu se vor agrega in spatele tau in orice conditii, poate si pentru ca au anumite viziuni diferite, dar am gandit si ca agregarea cu tine ar putea fi un compromis necesar pentru Romania. Pareai deschis la idee.
Mi-am dat seama – si era simplu sa o faci si tu – ca Bucurestiul si sectoarele sale nu sunt un ONG si ca va fi nevoie nu doar de o alternativa solida si credibila la nivel de oameni pentru a putea castiga in Bucuresti, ci si de una capabila sa administreze ulterior orasul bine, in beneficiul cetateanului. Va fi nevoie de oameni care sa nu poata fi cumparati, oameni de anvergura in Consiliul General, in consiliile locale si la primariile de sector, oameni puternici care – fie si in minoritate – sa fie capabili sa schimbe dinamica grupurilor. Ca om care are un pic de experienta si cu sistemul de stat, iti spun ca de asta este acum nevoie in administratia locala, daca vrem sa nu doar mimam schimbarea.
Aveai si ai nevoie de o echipa, pentru ca tu singur esti cel putin insuficient.
Am crezut si am sperat ca am putea construi impreuna o Coalitie a Fortelor Politice Noi, o alternativa politica solida la Fratiile Sifonarii Banului Public – PSD 1 si PSD 2 (cunoscut si sub numele de PNL) – cu toti acolitii politici ai acestor structuri. Am sperat si am crezut ca vom reusi, prin calitatea oamenilor si prin obtinerea victoriei, sa impunem un standard si sa determinam poate un val de transformari necesare si in partidele actuale si peste un an-doi sa avem per global o noua clasa politica, de o calitate net superioara.
Cele mai mari sanse le-am fi avut toti impreuna si Romania are nevoie de asta acum.
Si ghici ce ? Si altii au gandit la fel.
Un antreprenor craiovean onest si de anvergura a pornit Miscarea Liberala, un partid liberal autentic, care se bate cu sanse la Primaria Craiova contra blatului PSD – PNL si care va propune la Bucuresti probabil pe Mihaela Forgaciu (iti recomand sa ii parcurgi CV-ul) sau pe subsemnatul – cu echipele noastre.
Oameni buni si cu mare greutate profesionala, in frunte cu Stefan Iordache au pus bazele proiectului “200 pentru Bucuresti” si declara ca au reusit sa stranga in jurul lor o pleiada de profesionisti neimplicati in politica, care ar avea capacitatea sa te ajute in administratie, potentiali consilieri locali.
Un alt partid pornit relativ recent – M10 – spune ca poate propune si el oameni buni, atat la primarii, cat si la consilii, va candida probabil fostul tau sustinator (Ciprian) si cu echipa lui.
Uniunea Crestin-Democrata din Romania – un alt proiect politic, condus de Valentin Licxandru, bazat pe valori crestine si pe oameni de calitate, dispus si el sa renunte la a participa singur, doar pentru a ne asigura pe toti ca la aceste alegeri Oamenii Buni vor invinge.
In plus fata de toate acestea, Initiativa Romania – Mihai Politeanu si echipa lui – au facut toate eforturile posibile sa aduca toate aceste proiecte impreuna, intr-o forma de compromis necompromitator, pentru realizarea unui scop comun si nobil: victoria in alegeri a unei coalitii de forte politice noi – mai precis castigarea Primariei Generale, a Primariilor de sector, a majoritatii in Consiliul General si in fiecare dintre consiliile locale. Implicit crearea premiselor pentru castigarea alegerilor generale de catre o astfel de alianta. IR si-a asumat ca poate sprijini cu candidati si cu voluntari acest proiect de mare importanta pentru bucuresteni.
Noi toti cei mentionati mai sus spunem ca am incercat. Si stiai ca eram dispusi si era foarte probabil sa te sprijinim eventual ca si candidat comun al nostru, al unei societati civile relevante (incluzand aici ONG-uri, plus oameni din mediul profesionistilor si din mediul de afaceri, plus miscari politice noi) la PMB. Fiecare dintre noi putea contribui si noi am venit la un moment dat si cu o propunere concreta pentru a facilita agregarea: cine desemneaza candidatul la PMB nu desemneaza majoritatea candidatilor la Consiliul General si nicio organizatie din primele doua mentionate nu va avea prioritate in desemnarea candidatilor la primariile de sector, pentru ca fiecare formatiune poate contribui cu oameni care pot fi potentiali primari si consilieri buni.
In fine, am incercat sa facem ca lucrurile sa se intample, pentru ca in aceasta formula avea sens.
Dar tu – nu si nu. Aparent autist, ai intrerupt orice comunicare cu noi inca de la inceput. Cand ai realizat ca oamenii au convingeri diferite si ca nu se vor inscrie toti oamenii in partidul tau, nu ai mai catadicsit macar sa raspunzi la mail-uri sau la telefon.
Chiar nu aveai de unde alege ? Chiar suntem toti prosti sau rau-intentionati ? Chiar nu puteam sa incercam sa gasim formule de a opune Sistemului la aceste alegeri o singura forta politica relevanta si reprezentativa, pe care aproape cetatean intrebat pe strada o doreste ?
Chiar ai trufia de a considera ca poti propune singur o echipa mai valoroasa decat una realizata prin contributia tuturor ? Chiar crezi ca se pot obtine mai multe voturi impotriva Sistemului si pentru castigarea alegerilor in acest mod ? Chiar crezi ca doar Primarul conteaza si implicit ca iti vei pune in aplicare ideile fara sa conteze numarul sau calitatea sau baricada consilierilor din Primarii sau a primarilor de la sectoare ?
Numai un naiv si-ar putea imagina asa ceva. Numai un egocentrist si-ar putea sacrifica cu buna stiinta echipa, despre care recunoaste ca nu are deloc notorietate, promovandu-se exclusiv pe sine insusi pana in prag de alegeri, minimizand impactul si posibilul aport al consilierilor intr-o Primarie si totodata sansele propriei echipe (care echipa?) de a castiga, de a penetra structurile intr-un numar si/sau cu o calitate semnificative. Personal ma indoiesc ca esti un naiv sau ca egocentrismul te face sa actionezi astfel.
Este insa foarte probabil ca numai un om al Sistemului ar putea avea o astfel de misiune – anume asigurarea ca proiectele politice noi nu se vor agrega si implicit diminuarea sanselor de penetrare a Sistemului de catre oameni bine-intentionati.
Este foarte probabil deci, sa ai o alta agenda.
Agenda Sistemului PSD (care impreuna sau nu cu PNL) si a satelitilor acestora este sa inregistreze pagube cat mai reduse posibil in anul de gratie 2016, in anul in care furia cetatenilor impotriva clasei politice a ajuns la apogeu si in care puterea clasei politice actuale a ajuns la minim istoric si in mare cumpana. Le trebuie o supapa de presiune, dar cat mai fasaita.
Si atunci poate ca te-au ales pe tine. Daca pierzi si castiga Firea, e bine. Tu si inca cativa veti ajunge consilieri, raspanditi peste tot, victime sigure sau parteneri tolerati ai Sistemului. Daca Orban castiga – pozitiile tale oscilante in raportarea la asa-zisii liberali si la politicienii actuali in general, probabil ca iti va servi. Doar tie.
Daca tu castigi – castigi numai tu si poate cu mult noroc (si daca Sistemul accepta) mai obtii vreo primarie de sector si ceva consilieri – cum singur te-ai pronuntat, descurajand si punand capac sperantelor a multe sute de mii de oameni.
Asta sa fie misiunea ta, Nicusor ? Sa castige Sistemul ? Imparatul e gol ?
Pentru cine joci, Nicusor?
In final e cazul sa mai precizez un aspect. Nu am vreun obiectiv special legat de persoana mea la aceste alegeri. Nu tin sa candidez nicaieri, slava-Domnului am ce face, stii bine.
Dar colegii mei – Mihaela, Claudiu, Bogdan, Gabriel, Ovidiu si ceilalti pot castiga primarii si le pot administra apoi intr-o maniera onesta si profesionista. Pot fi consilieri locali sau generali. Valentin, Cosmin, Viorel si colegii lor pot face acelasi lucru. Ciprian, Mihai si ceilalti probabil ca pot adauga si ei valoare din plin. Nu ma indoiesc ca ai si tu colegi care ar putea sa o faca si poate ca si tu personal, ajutat de si impreuna cu noi toti, o poti face. Dar ai ales sa ii ai adversari.
In acelasi timp, imi place sa cred ca printre cei enumerati mai sus nu se regasesc si alti actori ai acestui posibil plan de a ne “preda” Sistemului, se va vedea.
Ai un atu fata de noi, ceilalti: un grad mai mare de notorietate si faptul ca ai luat startul de mai mult timp. E un atu important, insa insuficient pentru misiunea pe care o avem in fata.
Dar foloseste-l in scopuri bune, aliniate cu planurile Universului pentru aceasta tara binecuvantata de Dumnezeu si care este acum in fata unei sanse istorice.
Fii cel care agrega, nu cel care dezbina, fii cel care da semnalul schimbarii si nu cel care poate duce ideea de innoire a clasei politice in derizoriu, cel care va pune sperantele romanilor pe butuci pentru multi ani de acum incolo.
Daca – fie din prostie, fie din rea-credinta – nu esti capabil sa te ridici la inaltimea momentului politic actual, incercand onest si implicit reusind sa agregi tot ceea ce poate oferi actualmente societatea extra-politica actuala ca resursa, merita si poate ca e mai bine sa pierzi.
Ar fi de dorit sa se intample in fata unor alternative reale la actuala clasa politica.
Noua, bucurestenilor, romanilor – ne va ramane cel putin speranta.
Octavian Badescu – Presedintele Organizatiei Bucuresti a Miscarii Liberale