Intervenționismul etatist împotriva libertății individuale și economice: bătălia viitorului

Autor: Octavian Badescu | Publicat in: wall-street.ro |

Dincolo de deja binecunoscutul “coronavirus”, un virus mult mai periculos si mai puternic ameninta libertatea individuala si economica a indivizilor – “etatovirusul”.

1. Etatovirusul

Etatovirusul a ramas insuficient tratat in ultima suta de ani. Precum o pneumonie ignorata, precum o febra la care se reactioneaza doar cu comprese, a rabufnit acum intr-un atac istoric la adresa populatiei, cu potential letal din perspectiva economica, intr-o incercare fara precedent de a inrobi pe toti aceia cumpatati, harnici, productivi, cu initiativa si capabili de asumare de responsabilitati, indiferent de rolul lor in societate.

Etatovirusul nu are treaba cu cei in varsta si bolnavi. El ataca deopotriva pe antreprenori si pe angajatii din mediul privat, pe companiile acestora, pe angajatii de la stat sau pe cei care si-au incheiat viata activa din perspectiva economica. Ataca decisiv o majoritate.

Impreuna cu fratele sau degenerat – “populismul”, speculand slabiciunile actualei forme a democratiei, ale sistemului de vot, ale decuplarii monedei de etalonul “aur” si ale sistemului bancar grevat de “sistemul rezervelor fractionare”, “etatovirusul” atenteaza decisiv la libertatea individuala, economica si implicit politica a contribuabililor din mai toate partile lumii. Romania nu face nici ea exceptie, dimpotriva, fantomele trecutului comunist bantuindu-ne inca.

Regretatul Corneliu Coposu afirma vizionar in urma cu aproape 30 de ani ca “tragedia Romaniei poate fi aceea de a avea in viitor Frontul Salvarii Nationale si pe stanga si pe dreapta esichierului politic”.

Tragedia actuala a Romaniei este aceea de a avea promotori, cu voie sau fara de voie, ai ideologiei interventionismului etatist atat in mai toate partidele din Romania, cat si in zona sindicala, in zone ale societatii civile, dar si in anumite parti destul de reprezentative ale mediului de afaceri.

Expansiunea statului in dauna libertatii si responsabilitatii individuale a generat si genereaza o dependenta crescanda a multor oameni si afaceri mari de zona politica si de guverne. Multi dintre antreprenorii prezentati ca fiind de mare succes din multe parti ale lumii isi bazeaza mare parte a veniturilor lor pe contractele cu statul. Sau pe subventii de la stat, adica de la contribuabili. A crescut permanent un mutant al mediului de afaceri, a crescut “capitalismul de stat”, a crescut “asistenta sociala a afacerilor”. A crescut periculos de mult dependenta succesului initiativelor private de deciziile politicienilor si birocratilor.

2. Aliantele toxice

Indiferent daca avem de-a face cu o problema reala, cu un pretext sau cu o combinatie intre acestea doua, sa decretezi “stare de urgenta” fara sa te consulti cu populatia si fara sa tii cont de dreptul fiecarui individ la a decide ce anume este important pentru el, sa inchizi afaceri, sa interzici adunarea in biserici si in parcuri, desi accepti transportul in comun sau cumparaturile la supermarket, sa promovezi panica si sa impui oamenilor sa stea cu lunile acasa – acesta nu e leadership. Instantaneu ai impactat milioane de oameni, in prima faza din mediul privat, atacandu-le fara o prea multa noima exact ceea ce ai fost teoretic, “ca stat” mandatat sa protejezi: Persoana, Libertatea si Proprietatea.

Citeste mai mult:
https://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/253090/interventionismul-etatist-impotriva-libertatii-individuale-si-economice.html