EXCLUSIV. Interviu cu Octavian Bădescu, antreprenorul care a creat conceptul de ”minut convertibil” și ”Banca de Minute”

Antreprenorul Octavian Bădescu, proprietar al companiei de consultanță imobiliară a Freedom Group, a lansat proiectul social digital „Banca de Minute” (www.bancademinute.ro), demersul său vizând inclusiv o adresabilitate internațională (www.minutesbank.com).

Acesta constă într-un site care contorizeaza practic permanent timpul petrecut pe Pământ al celor care își creează un cont, funcționalitățile acestuia permițând însă totodată utilizatorilor să își transfere cifre între ei, reprezentând unități egale de timp – minute.

Pentru a afla mai multe, antreprenorul Octavian Bădescu a oferit în exclusivitate un interviu redacției Money.ro.

Reporter: Cum v-ați gândit să lansați acest proiect? Care a fost punctul de plecare?

Octavian Bădescu: Ca în mai toate inovațiile, în toate domeniile, la bază stă o frustrare, din frustrare (în sens bun) se naște progresul. Antreprenorul nu este cel care – așa cum probabil că îl vede statul – “își investește banii, creează locuri de munca și plătește taxe”, ci cel care – așa cum îl definesc eu – “identifică o nevoie nesatisfăcută în societate, așeaza împreună într-un mod creativ factori de producție și își asumă riscuri, pentru a obține satisfacții”.

Faptul că, prin actuala formă de generare monetară fară acoperire și de distribuție arbitrară, puterea de cumpărare a banilor, a economiilor noastre este permanent scăzută, precum și faptul că cei apropiați de “robinetul” cu bani se îmbogățesc pe seama celorlalți, iar aceste fenomene continua să existe în secolul 21, este extrem de deranjant, ca să folosesc un eufemism. Deci există o imperioasă nevoie de “dreptate”.

Fiind economist, antreprenor și preocupat de evoluția societății, având și ceva timp la dispoziție și fiind și în această perioadă de (teoretic) mijloc al vieții – toate acestea au constituit factori favorizanți pentru a întreprinde acest demers, anticipat dealtfel și de cărțile pe care le-am publicat în ultimii doi ani – “Pentru o Românie de Aur” și “Timpul – Resursă și Moneda”.

Reporter: Cui se adresează? Care este portretul persoanei care se va alătura acestei comunități?

Octavian Bădescu: Personal cred că toți oamenii ar avea toate motivele să o facă, însă acesta nu reprezintă vreo obsesie a noastră, fiecare o poate face oricând, dacă va înțelege rațiunile (explicate pe larg în platformă) și va considera util.

Proiectul este unul social, am pus la dispoziție cu propriile resurse un instrument pentru care utilizatorii nu trebuie să achite vreun leu. Intenționăm să mai dezvoltam în el și o “piață” incipientă, în care să facilitam tranzacționarea cu ajutorul MC. Nu avem vreo treabă cu leii, cu euro sau cu dolarii, nu “vindem” MC pe bani fiat, nu luăm comisioane pentru tranzacții, acestea realizându-se chiar instant. Mai mult de atât nu e cazul să facem, efortul financiar, contribuția socială gratuită ar fi mult prea mare, mai ales pentru a fi susținută de o singură persoană.

citește articolul pe Money.ro