România oamenilor liberi, responsabili și prosperi. 7 principii de guvernare democratică eficientă – locală și centrală

Autor: Octavian Badescu | Publicat in: Money.ro | 

Intr-o lume in continua miscare, in care diferite forte actioneaza in functie de interesele individuale si de grup ale momentului, orice natiune are nevoie de o busola.

Romania ca tara da senzatia de multe ori ca nu stie incotro sa o apuce, pe ce cai ar fi mai bine sa mearga pentru a implini nazuintele unui interes general catre o viata mai buna, catre idealul universal vizat de “fericire”.

Problematica “COVID” a evidentiat o necesitate de abordare si de raportare de tip filozofic: suntem sau nu in stare sa ne gestionam si sa ne stabilim prioritatile singuri sau preferam abordarile uneori dictatoriale, fara un mandat expres, ale factorilor politici?

Principalul conflict al prezentului si viitorului, principala alegere pe care istoria ne cheama sa o facem, va fi intre libertatea individuala si economica manifestata intr-o piata libera si interventionismul etatist, generator de ineficienta cronica, de inechitati si in final de conflicte si de saracie.

Trendul ultimilor 100 de ani arata clar ca suntem la nivel global in plina etapa istorica de expansiune a statului, a interventionismului in dauna cetateanului si a libertatii individuale, tendinta manifestata evident in planul taxarii si al reglementarii si evidentiata acut in maniera raportarii la problematica “COVID”. Personal consider ca la nivel fundamental aceasta tendinta este in contradictie cu natura umana, cu aspiratiile naturale ale oamenilor si ca implicit acest trend este reversibil. Problema care se pune este de “cum” si eventual de “certificare” permanenta a validitatii acestei perceptii. Avem nevoie de o noua abordare si implicit de o busola, iar pentru aceasta trebuie sa ne intoarcem la principii. Cum spunea Arhimede, “dati-mi un punct de sprijin si voi muta Pamantul din loc”. Punctul de sprijin il reprezinta principiile, este prin urmare nevoie sa ne intoarcem la ele.

Citeste mai mult: https://www.money.ro/romania-oamenilor-liberi-responsabili-si-prosperi-7-principii-de-guvernare-democratica-eficienta-locala-si-centrala/