Octavian Badescu, care la 36 de ani detine mai multe businessuri si un portofoliu de cateva sute de mii de euro pe bursa romaneasca si americana, spune ca din antreprenoriat se fac cei mai multi bani, insa investitiile la bursa pot reprezenta o optiune dupa ce “obosesti” cu antreprenoriatul.

“Eu din dorinta de a diversifica investitiile m-am dus pe bursa, nu din do­rinta de a castiga pentru ca in antre­pre­noriat am castigul cel mai mare. Castigul cel mai mic este la banca sau in asigurari. Mai obo­sesti cu antreprenoriatul acesta. Bursa este o optiune dupa antrepre­no­riat. Este o activitate care necesita putin timp si care poate sa-ti aduca ran­damente bune daca ai resurse la dispo­zitie, sa poti trai din ea si sa devina o alter­nativa. Putini romani au posibilitatea de a aduce sume mari pe bursa, insa oa­menii de afaceri au aceasta posibilitate. Dar romanul in loc sa se duca pe bursa pre­fera sa dea avans de 20.000 de euro la un ML (Mercedes Benz ML – n.red.) in loc sa bage banii aceia pe bursa si sa-si ia un Ford la mana a doua. Romanii nu sunt inclinati catre economisire si a gandi pe termen lung. Investitiile la bursa nu le vede nimeni, ML-ul il ve­de”, spu­ne omul de afaceri, care se arata tot­odata surprins de numarul mic de inves­titori de pe bursa romaneasca, in jur de 3.000 care tranzactioneaza intr-o luna.

Octavian Badescu este proprietarul companiei de curierat Sameday Courier, cu afaceri de 1,5 milioane de euro. El mai detine afaceri in distributia de pliante prin Field Expert, cercetare de piata (Retailplus Eastern Europe la care detine un pachet de 16%), in comertul online cu cadouri (Gift Express) si mai detine un magazin online pentru flori (Expert Flowers).

Badescu spune ca pe masura ce un antre­prenor acumuleaza niste economii, avanseaza in varsta si implicarea in afaceri devine prea solicitanta si stre­san­ta, este de preferat sa se indrepte si spre alte activitati, cum sunt investitiile la bursa, care necesita putin timp.

“Daca o activitate antreprenoriala nu-mi aduce un randament mediu de 100% pe an, nu o fac pentru ca riscul este foarte mare. Dupa trei ani 80% din afaceri mor si atunci trebuie sa am un ran­dament mare ca sa merite. Antreprenoriatul este in extrema dreapta si la capatul celalalt sunt pensiile private si asi­gurari. Intre ele exista investitii imo­biliare, investitii pe bursa. Cand esti tanar si ai timp la dispozitie, poti sa te duci mai mult catre zona antre­pre­noriala. Cu cat trece timpul, cu atat devii mai conser­vator. Si atunci exista ceva pe imo­biliare, ceva in banca, asigurari, in antre­preno­riat si piata de capital”, considera Badescu.

El mai spune ca pe bursa se pot ob­tine randamente peste cele bancare care nu necesita mai mult de una sau doua ore pe zi de informare, analiza si decizii.

“Care este urmatorul tip de inves­titii care iti aduce randamente ridicate dupa activitatea antrepreno­riala? Este cea de investitor, dar fara sa te implici in ea. Si asa am ajuns la bursa, unde poti sa obtii randamente de 10%, 20%, 30%, mai mici decat cat as castiga din an­tre­prenoriat, nedepinzand insa de ni­meni. Este foarte eficient, urmaresc una sau doua ore pe zi, cercetare plus urmarire si totusi am randamente peste dobanda bancara daca respect cateva prin­cipii”, povesteste Octavian Badescu.

Omul de afaceri spune ca a intrat in urma cu un an si jumatate pe bursa cu un portofoliu de actiuni si instrumente ETF (exchange-traded fund – n.red.) in valoare de cateva sute de mii de euro. ETF-urile sunt fonduri de investitii care urmaresc un sector sau o anumita zona geografica.

Badescu a inceput sa tranzactioneze pe bursa romaneasca si straina mai mult din dorinta de a-si diversifica eco­nomiile, el avand investitii si in imobiliare sau asigurari.

Spune ca a pornit la inceputul lui 2011 cu un portofoliu de circa 30 de actiuni de pe piata romaneasca, pe care le-a restrans ulterior la un numar de cir­ca 15 si in cursul aceluiasi an si-a diversifi­cat portofoliul si pe piata americana prin instrumente ETF, unde ocazional mai face si speculatii pe actiuni americane.

Sursa foto: www.accentmedia.ro.

Articol publicat si in Ziarul Financiar.