#GuvernulTAU. Vrem altceva, dar cu cine? Doriti o noua clasa politica, diferita? Motivati-i! Concurenta si piata libera isi vor face treaba

Voi intra direct in subiect, popular au ba, conteaza mai putin. Evenimentele din aceste zile reprezinta, fara indoiala, o fereastra de oportunitate.

Aparent si in premiera, o masa critica de romani isi doreste altceva. Are asteptari, dorinte, sperante.

Oamenii stiu ce vor, insa la modul teoretic. Lipseste, deocamdata, concretetea, iar din zona politica actuala nu va veni Solutia. Pentru simplul fapt ca ar fi mortala pentru ei insisi. Astfel incat nu exista o alta formula decat ca Piata sa o revendice, sa o impuna. Rapid.

Realitatea este ca exista mari dificultati in a identifica si agrega acea pleiada de oameni de calitate care sa inlocuiasca clasa politica actuala, in care se regasesc prea multi dintre aceia care fara politica nu s-ar fi regasit niciunde.

In ultimii ani am asistat la diverse incercari, esuate. Orice potential proiect nou pe aceasta zona sufera la capitolul resurse umane de calitate. Aceasta in special pentru ca oamenii seriosi, la care aspira populatia sa conduca societatea, sa se implice activ, sunt ocupati.

Fie ca sunt antreprenori, manageri, avocati cu clientela din zona privata, fie ca sunt economisti, arhitecti, sau ingineri, medici, profesori samd, sunt multi oameni in special in mediul privat cu activitati bune, relativ bine platite si care muncesc din greu sa-si faca un rost, sa-si asigure conditii bune de viata pentru ei, pentru familiile lor. Sunt apreciati acolo unde muncesc, sunt respectati.

Unii sunt suficient de altruisti pentru a se preocupa si de societate in ansamblu, fiind implicati in diverse proiecte sociale care depasesc granitele unei simple familii. Si sunt oameni care castiga banii fara sa fure, fara sa dispuna sau sa aiba nevoie de un tupeu nesimtit pentru a se impune, sunt oameni de calitate.

De ei are nevoie societatea sa fie la timona, insa chiar ei nu au dorinta de a candida, forta de a se organiza, probabil si pentru ca tinta nu ar fi motivanta. Interesul general rareori va prevala interesului individual. Solutia este sa le aliniem.

Sa ajungi primar de oras sau de sector, gestionand si raspunzand de un buget de sute de milioane de euro si sa castigi cateva mii de lei? Sau consilieri locali, preocupati de si atenti la nevoile comunitatii care i-a ales, deci la clientii si angajatorii sai, dar care probabil ca daca nu isi vinde votul din Consiliu, nu castiga mai nimic? Ce ii ofera societatea, in schimb? “Si sa risti sa iti strici imaginea? Si sa risti sa dai cu subsemnatul? Sa intri dintr-o zona in care esti respectat intr-una care apriori este considerata de catre public ca fiind viciata? Si pentru ce? Nu, multumesc”, spun ei. Pai nu mai bine iti vezi de treaba ? In cel mai bun caz, aleg sa se implice social, insa intr-o masura limitata din toate punctele de vedere.

Problema este ca nu asa merge treaba. Vrem altceva pe zona administrativ-politica, dar cu cine? Aceasta este de fapt marea problema.

Dorita schimbare reala a clasei politice nu poate demara realmente decat o data cu alegerile locale.

Sa lasam deci lumea sa candideze, nu sa ii blocam cu proceduri birocratice si cu adunari de zeci de mii de semnaturi.

Sa ii incurajam pe cei valorosi sa o faca, tentandu-i si cu remuneratii ulterioare care sa le asigure un confort individual similar celui actual.

Desigur ca oamenii sunt acum nemultumiti in contextul ca anumiti potentati au solicitat si obtinut salarii si pensii “speciale”.

 

Citeste mai mult: https://www.wall-street.ro/