Fondatorul Sameday Courier este in Consiliul de Administratie al Elcen SA. Interviu cu Octavian Badescu despre provocarile in managementul companiilor de stat

Octavian Badescu, fondator al Sameday Courier (listata la BVB sub simbolul SDAY), a acceptat o noua provocare de a se implica intr-o companie de stat. Acum 3 ani a fost pentru cateva luni Director al PrioriPost in cadrul Postei Romane, iar din februarie acest an este membru in Consiliul de Administratie al Elcen SA Bucuresti (sursa foto: badescu.ro).

In contextul dezbaterilor privind managementul companiilor de stat, Octavian ne-a acordat interviul de mai jos.

Redactia EconomicZoom: Dupa experienta de la PrioriPost, ce anume te-a determinat sa revii intr-o companie de stat, de aceasta data din postura de administrator?

Octavian Badescu: Intrebarea este insa una legitima, pe care mi-o pun foarte multi apropiati (sub forma mai colocviala – “ce te-a apucat ?”) si pe care uneori mi-o pun si eu.

La PrioriPost, ca si la Elcen, am dorit sa ajut atunci cand mi s-a solicitat. Criticasem in trecut Poșta Română, dar mă consider în zona criticilor constructivi. În momentul în care critici anumite lucruri și statul, sub o formĂ sau alta, vine și spune “da, am o problem. Mă ajuți s-o rezolv?”, a continua să stai pe margine și să critici devine o problemă de moralitate. Asta a fost una dintre motivațiile pentru care am venit atat in “executiv” la Posta Romana, cat si la Electrocentrale Bucuresti, unde sunt insa un reprezentant al actionariatului, in Consiliul de Administratie, este un rol diferit.

Premisele par bune (ca si la Posta initial), ramane de vazut daca lucrurile vor sta altfel, insa eu sunt dator sa imi aduc contributia, sa imi exercit misiunea de aparator al intereselor actionarului, interes care in mod normal nu poate fi altul decat “maximizarea valorii companiei”.

Despre motivatii extrinseci nu poate fi vorba, indubitabil costurile si riscurile depasesc beneficiile in cazul unui om care accepta cu bune-intentie acest gen de provocari.

In ceea ce ma priveste, am ajuns la concluzia ca motivatia intrinseca pentru care ma preocupa in mare masura gestionarea corecta si eficienta a resurselor statului, a resurselor publice, deriva din structura mea antreprenoriala, din mentalitatea generata si de calitatea de actionar.

Si cand eram angajat, ca manager gestionam resursele companiei cu aceeasi parcimonie cu care le-as fi gestionat si daca eram proprietar, apoi am fost co-proprietar in mai multe proiecte antreprenoriale. Datorita experientei sunt constient de realitatea faptului ca exista o mare presiune din partea tuturor celorlalti participanti la ecosistem pentru extragerea / consumarea (sub diverse forme) de resurse dintr-o companie, in detrimentul actionarilor. E oarecum in firea lucrurilor sa se intample astfel.

Iar cand vine vorba despre resursa publica, adica a noastra, a tuturor, eventuala gestionare ineficienta sau cu rea-credinta a acesteia ma afecteaza la nivel personal, din mai multe puncte de vedere. Si consider ca daca nu facem nimic in aceasta privinta riscam sa avem major de suferit si noi si copii nostri, putem ajunge in viitor si la nationalizari.

 

Citeste tot articolul AICI.