Dezvăluirile unui CEO: de ce este o aventură să conduci o companie de stat

Publicat in: revistacariere.ro

Unii sunt pasionați de sporturi extreme, alții de implicare în viața publică, tot un fel de sport extrem. Octavian Bădescu și-a lăsat afacerea pe mâinile asociatului său și a pornit în marea aventură „CEO la stat”, aventură care trebuia să dureze patru ani și s-a sfârșit după patru luni. 

S-a intersectat direct cu zona „de stat” în două rânduri: prima dată ca executiv recrutat în baza OUG 109, respectiv manager privat la Prioripost, companie din cadrul Poștei Române, în anul 2013, iar a doua oară în 2016, ca administrator, membru în Consiliul de Administrație al unei alte mari companii de stat – Electrocentrale (ELCEN) București.

E oarecum ciudat să vezi că un om, care a activat preponderent în mediul privat, își lasă afacerea și merge să lucreze la stat. În 2013, compania de curierat rapid Sameday Courier avea o cifră de afaceri de peste 4 milioane de lei.

„A fost o doză de idealism. Mie mi-a plăcut implicarea socială și am vrut să ajut” își începe argumentarea Octavian Bădescu, decizia sa de a intra în rândurile „bugetarilor”. „Eu tot scriam articole și spuneam că «statul nu face, nu drege…» și la un moment dat prin 2012-2013 a venit un recrutor la mine, chiar scrisesem un articol despre Poșta Română, eu având o afacere în curierat. În acel articol mulțumeam Poștei Române că prin inactivitatea ei a dat șansa mediului privat să se dezvolte. Headhunterul făcea recrutări pentru Consiliul de Administrație al Poștei. M-au intervievat și pe mine, eu neavând nicio conexiune politică. Și am zis «uite că e pe bune, oamenii chiar vor să facă ceva». În final, nu am fost ales pentru Consiliul de Administrație, dar imediat după aceea au făcut recrutare pe management, la Prioripost, care era divizia de curierat a Poștei Române. Neavând conexiune politică chiar am gândit că vor să schimbe lucrurile. Și am acceptat.”

Cel mai important, spune Octavian Bădescu, era să desprindă Prioripost de Poștă, adică să creeze o companie de sine stătătoare, pe modelul celorlalte din străinătate (de ex. DHL este compania de curierat a Poștei Germane), companie care să fie deținută de Poșta Română, dar care să aibă posibilitatea de a se dezvolta de sine-stătător, să nu fie grevată de toate tarele Poștei.

Citeste mai mult:
https://revistacariere.ro/inspiratie/actual/dezvaluirile-unui-ceo-de-ce-este-o-aventura-sa-conduci-o-companie-de-stat/