Dupa cum stiti, pe 9 decembrie sunt alegeri parlamentare.

Discutand despre alegeri, majoritatea prietenilor mi-au spus ca nu sunt de interes, ca toti sunt la fel, ca nu conteaza, s.a.m.d.

Am insa cel putin un argument pentru care cred ca oamenii ar trebui sa fie interesati: cei care vor fi trimisi in Parlament adopta legile care ne afecteaza pe noi si investesc Guvernul care administreaza banii pe care noi ii viram statului inspre administrare zi de zi prin diferite taxe si impozite.

Cateva zeci de procente din ceea ce producem. Unii contribuim mai mult, altii mai putin, insa in medie vorbim practic de cateva zeci de mii de euro in 4 ani. Cat o masina de lux sau cat un apartament.

Iar daca dai banii cuiva pentru urmatorii 4 ani, pentru a face ceva cu ei in folosul tau, vrei sa stii ca sunt pe maini bune, nu?

Si cum increderea in liderii politici este mica, nu stiu daca a merge “pe mana” celor care au alcatuit, semnat si girat listele, este cea mai buna solutie, mai ales ca nu siglele fac legile si decid bugetele, ci oamenii.

Prima anomalie este insa faptul ca tocmai categoriile care contribuie mai mult sunt cele mai dezinteresate de cine le va administra banii.

Dar anul acesta m-am decis sa tratez lucrurile acestea “ca la carte” si am intreprins un demers, o metoda in 5 pasi, care desi ar fi trebuit sa imi ia maxim o ora, a sfarsit prin a-mi lua vreo 3-4 si cu rezultate oarecum incomplete, din cauza dificultatii de a-ti identifica colegiile de Senat si Camera, candidatii de acolo si de a obtine informatii relevante despre ei. Nu va descurajati, veti reusi pana la urma, insa in viitor va trebui facut ceva pentru a indrepta si aceasta “anomalie”.

In final, procesul a fost destul de edificator, rezultatul analizarii individuale a candidatilor tot a reprezentat mult mai mult decat o decizie neinformata sau dezinformata. Tinand cont ca pentru a decide achizitia unui apartament sau a unei masini timpul investit este de ordinul sutelor de ore, cele doar cateva ore investite aici se demostreaza a fi extrem de eficiente.

Dar ce sa o mai lungesc, iata pasii:

1. Desemnati criteriile personale dupa care apreciati candidatii si acordati fiecarui criteriu o anumita pondere.

Spre exemplu la un om pe care il trimit in Parlament eu apreciez in diferite ponderi, elemente precum: capacitatea sa financiara (e securizat financiar, solvabil sau e un “infometat”?), capacitatea profesionala (CV-ul), situatia familiala (sot/sotie, status educatie copii samd), moralitatea (provenienta veniturilor, daca de abia a fost ales consilier local – si fuge spre un alt “decor” sau nu, samd) si gradul de implicare sociala anterioara.

2. Aflati de pe internet in ce colegii electorale locuiti si care anume sunt candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor care se lupta pentru voturile voastre. Fara idei preconcepute si apriorice etichetari, in cazul meu a fost vorba de un total de 10-12 oameni (candidatii USL, ARD, PPDD, PRM, UDMR, independenti).

3. Prelevati rapid cateva informatii relevante despre fiecare dintre acesti oameni (google search), in functie de criteriile si ponderile pe care le-ati stabilit si dati-le o nota, ca la scoala.

Din proprie experienta va avertizez ca notele vor fi mici, e incredibil ce fel de oameni considera partidele ca pot merita onoarea si responsabilitatea de a fi in Parlament reprezentandu-ne pe noi…
Nota pe fiecare criteriu o inmultiti cu ponderea respectivului criteriu si veti obtine o medie.

4. Desemnati apoi implicit pe cei considerati cei mai apti (media ponderata cea mai ridicata) la a va reprezenta in Parlament (ca persoana). Va fi deci o alegere lesne justificabila in 2-3 fraze.

5. Pe 9 decembrie mai investiti 15 minute si puneti stampila pe ei.

In ceea ce ma priveste, in urma acestei analize, concluzia la care am ajuns in privinta a ceea ce voi vota, fie ea si insuficient fundamentata, pe langa ca pare sensibil mai buna, a fost diferita de intentia de vot initiala si asta trebuie sa ne spuna ceva.

Indiferent de criteriile/ponderile alese, eu cred intr-un “common sense” al oamenilor si sunt sigur ca daca macar cateva zeci de procente dintre alegatori vor proceda astfel, vom avea parte de o reprezentare mult mai buna. Insa nu este treaba noastra ce fac altii si nici nu avem interesul de a ne gasi scuze. Este important ca noi sa facem ceea ce trebuie, sa luam o decizie inteleapta, nu “in orb”.

Si facand aceasta, vom avea parte de cea mai buna reprezentare din oferta disponibila.

Iar daca tot nu ne place, nu avem decat sa ne implicam pentru a imbunatati oferta disponibila. Loc de imbunatariri exista din plin, credeti-ma.
In orice caz, demersul nostru ar obliga si partidele sa faca o selectie mai buna a propriilor candidati.

Este o mare contributie a noastra la mersul societatii in ansamblu, suntem datori cu ea si pentru a putea fi stapani ai propriului destin si nu victime ale sortii.

 

Sursa foto: www.siena.edu

Articol publicat si pe Wall-Street.ro