CEO pentru România – Octavian Bădescu, ReMax Freedom Group

Publicat in: revistabiz.ro

Ce face o companie să fie performantă, să se dezvolte și să se diferențieze de alte companii?
Dar o țară? Poate fi România condusă așa cum este condusă o companie? Am provocat mai mulți CEO, unii dintre ei și antreprenori, la un exercițiu de imaginație și ne-au împărtășit primele  5 măsuri pe care le-ar lua dacă ar fi directori generali ai companiei numite România.
Care ar fi cele mai importante proiecte pe care s-ar concentra pentru a face “compania” mai performantă și ce stă în spatele obiectivelor pe care și le-au propus?

Iată ce ne-a răspuns Octavian Bădescu, Founding Partner, ReMax Freedom Group

1.Privatizarea companiilor de stat până la un anume termen limită și sub sancțiunea căderii guvernului, cu prețul și mijloacele plasate în plan secund, alocând prioritate și celeritate asupra acelora care înregistrează pierderi.

Ideea ieșirii de sub gestiunea statului poate fi extinsă apoi de la companii chiar și la anumite arii, spre exemplu la învățământ, dar nu numai, efectul fiind practic într-o povară fiscală mai redusă, implicit într-un grad mai mare de atractivitate pentru investitori, deși expresia “descătușarea energiilor investiționale și nu numai” ar putea fi o exprimare mai potrivită în context. Mitul companiilor de stat “esențiale” pentru România este fabricat în laboratoarele propagandei politice. În realitate, aceste companii s-au dovedit esențiale doar pentru stat, mai exact pentru “băieții deștepți” care s-au cocoțat în consilii de administrație sau le-au folosit în diverse contracte păguboase pentru națiune. Astăzi, toată lumea vede, de exemplu, că trenurile private sunt mai bune și mai ieftine decât cele de stat, chiar dacă ele sunt gestionate de foști angajați ai falimentarului CFR. Nu doar că s-ar realiza economii semnificative din eliminarea anumitor găuri negre ale economiei, dominate de o clientelă politică parazitară, dar din veniturile obținute am putea rezolva problema care se profilează deja legată de deficitul sistemului public de pensii. Ar fi deci necesară coroborarea cu un al doilea demers.

2.Utilizarea fondurilor obținute pentru accelerarea trecerii la un sistem privat de pensii, schimbarea sistemului actual de pensii de sorginte bismarckiană, neadecvat la realitățile demografice, fiind o prioritate absolută.

În fiecare an deficitul sistemului de pensii se adâncește, iar pe măsură ce un angajat va susține din ce în ce mai mulți pensionari, problema se va agrava. Dacă nu reducem dependența față de sistem, problema va ajunge nerezolvabilă, iar tinerii de astăzi vor ajunge să cunoască un nivel alarmant al sărăciei atunci când vor ajunge la vârsta pensionării. De aceea, din privatizările efectuate, s-ar putea realiza constituirea unui fond prin care să fie negociată ieșirea din sistemul public de pensii a celor care nu ar mai vrea să facă parte din el. Astfel, ar putea fi redusă, dacă nu chiar eliminată cea mai împovărătoare obligație fiscală pentru salariați, anume contribuția de asigurări sociale, care asigură statului aproximativ 25% (15,8% prin contribuții ale angajatorului, 10,5% prin contribuții ale angajatului) din munca fiecăruia. Simultan, veniturile actualilor pensionari nu ar fi periclitate.

Citeste mai mult:
https://www.revistabiz.ro/ceo-pentru-romania-octavian-badescu-remax-freedom-group/