Autor: Octavian Badescu | Publicat in: zf.ro |
Într- una dintre ultimele zile din mandatul de la Poştă, am avut o discuţie cu cineva din Consiliul de Administraţie. Domnia sa era de părere că ceea ce avea nevoie organizaţia la acel moment pentru redresare (situaţia financiară a Poştei este cunoscută) erau banii, finanţarea.
Nu impartasesc aceasta perspectiva din multiple considerente manageriale si morale.
Dupa putin timp, fiecare si-a vazut de treaba: eu am renuntat la mandat si Guvernul a taiat din pix datoriile la stat ale organizatiei, generand spatiu bilantier pentru reluarea unui nou ciclu de indatorare la banci. Iar acum se pregatesc noi taieri de datorii ale companiilor de stat, probabil unele sub binecuvantarea “managementului privat”. Un mar otravit pentru un manager.
Ca lucrurile sa fie foarte clare, voi puncta de la inceput o concluzie la care am ajuns cu ajutorul unei anumite palete de experiente manageriale, antreprenoriale, fie in privat sau la stat:
Singura maniera eficace de reformare a unui sistem cangrenat (si companiile de stat cu pierderi operationale cronice sunt un astfel de caz) este taierea finantarii, eliminarea subventionarii.
Prin urmare, a NU decide “iertarea de datorii” este primul lucru catre trebuie facut de catre stat pentru a convinge ca nu mimeaza reforma si reala dorinta de eficientizare. In lipsa acestei modificari de abordare strategica, restul sunt povesti.
In primul rand, este profund imoral sa te vaieti ca nu ai o colectare la nivelul dorit, ca nu ai venituri suficiente, sa te imprumuti platind dobanzi si in acelasi timp sa renunti din proprie initiativa la banii care iti sunt datorati de catre proprii copii care cheltuie mai mult decat produc.
Este imoral si sa ceri celor care iti dau bani (contribuabililor, persoane fizice si juridice) sa suporte aceste datorii, permanent.
Este anticoncurential si nu se incurajeaza performanta, dimpotriva.
Este si defectuos din punct de vedere managerial, educational daca vreti. Fara exercitarea unei anumite presiuni, nu obtii eficientizare, iar in momentul in care aceste companii si conducerile lor se duc “la mama” sa le rezolve problemele (din pacate pe banii altora) si mama le rezolva, nu mai exista nicio motivatie pentru a performa.
Cititi mai mult:
https://www.zf.ro/zf-24/stergerea-datoriilor-sau-despre-cum-nu-se-eficientizeaza-o-companie-12160422