Saptamana 1-5 aprilie e saptamana Scolii Altfel in toate orasele de la noi din tara. Timp de 7 zile, in fiecare liceu se desfasoara tot felul de activitati non-formale – workshop-uri, iesiri la muzee, intalniri cu practicieni si profesionisti etc. Am avut oportunitatea sa fiu si eu printre cei invitati de catre Blocul National Sindical si sa impartasesc cu elevii de la un liceu cunoscut din Bucuresti, Liceul Penticostal “Emanuel”.

20130401_103917_final-300x225

Pana aici, toate bune si frumoase. Imi place sa stau de vorba cu liceeni si studenti si sa incerc sa le impartasesc cate ceva din experienta mea profesionala si de viata. Cred ca ar trebui sa contribuim cu totii la consolidarea unei “fundatii de calitate’ in ceea ce priveste educatia si perspectivele tinerilor, iar Saptamana Scolii Altfel e o ocazie foarte buna pentru un astfel de demers.

Prima mea grija inainte de a veni in fata zecilor de perechi de ochi care ma priveau curiosi a fost: ce pot sa le spun astfel incat sa le captez atentia sis a fie interesant pentru ei? Ce sa le povestesc astfel incat sa isi doreasca sa stie mai mult? Pe ce sa pun accent? De ce anume sunt ei interesati, de fapt?

Am hotarat sa le vorbesc despre cariera si despre cat de important este sa stii ce vrei de la viata chiar de cand te gandesti la ce facultate sa aplici. Pentru mine, aceasta experienta a fost extrem de interesanta si de provocatoare; amuzati de propriile mele povesti din liceu, poate uneori usor distrasi, totusi plini de energie, cred ca cea mai mare provocare pentru mine a fost sa tin ritmul cu nerabdarea si curiozitatea lor.

Le-am povestit despre necesitatea de a avea obiective, de a-si seta cat mai precis si cat mai sus aceste obiective si de a tinde catre visul pe care il au. Am incercat sa le explic ce inseamna antreprenoriatul si ce anume il defineste pe un antreprenor.”Lectia” (sau mai bine zis “ideea” – pentru ca de lectii probabil ca sunt satui) cea mai importanta cu care imi doresc sa fi ramas fiecare dintre ei se refera, insa, la esec – cred ca din esecuri poti sa inveti foarte multe; esecurile sunt cele care iti dezvolta, de fapt, ambitia si te fac sa iti doresti sa muncesti si sa fii mai bun, sa demonstrezi ca poti mai mult. Succesul constant te poate “adormi”, pentru ca poti intra intr-o anumita rutina care nu te va mai provoca sa te autodepasesti in continuare. Sa stii cand sa profiti de oportunitatile care iti ies in cale si sa fii dispus sa iti asumi riscuri – acestea sunt alte doua idei pe care am incercat sa le explic celor de la Liceul Penticostal.

La final, am premiat intrebarile lor cu o carte pe care o recomand tuturor tinerilor – ‘Exceptionalii” (Malcom Gladwell) -, despre explicatiile din spatele povestilor de success. Le multumesc celor de la BNS pentru ocazia de a face acest schimb de experienta cu acesti tineri.

Este o reala placere sa imi dedic timpul celor care sunt preocupati de viitorul lor si ma bucur ca pot fi eu insumi o resursa pentru cei din jur, astfel de invitatii ma onoreaza. De aceea, joi, 4 aprilie, ma intalnesc cu brasovenii interesati de antreprenoriat, in cadrul evenimentului “Vreau sa fiu antreprenor”, organizat impreuna cu Romanian Business Leaders, iar vineri revin in Bucuresti, pentru a sta de vorba cu elevii de la Liceul Ion Luca Caragiale tot in cadrul saptamanii Scoala Altfel.

Revin cu impresii 🙂