De la Codul fiscal la reconfigurarea statului şi la proiectul de ţară

Autor: Octavian Badescu | Publicat in: zf.ro |

Despre initiativa ministerului condus de domnul Valcov privind codul fiscal s-au spus si s-au scris deja multe. S-au adresat de la laude nemasurate, legate de faptul ca propunerile ar fi extrem de liberale si axate pe relaxare fiscala, pana la critici acerbe, generate de semnele de intrebare privind sursele de acoperire ale eventualelor goluri din veniturile bugetare.

Una peste alta, este fara indoiala un inceput bun, in masura in care ar conduce la reducerea veniturilor bugetare, ori in aceasta “cheie” se vorbeste cam putin spre deloc.

Ceea ce ma ingrijoreaza intr-o anumita masura este lipsa sustinerii unor astfel de initiative cu demersuri privind redesenarea “arhitecturii” statale, demersuri indispensabile sustenabilitatii si durabilitatii unor initiative, altfel binevenite.

Redesenarea rolului statului in societate si implicit a arhitecturii administrative este o treaba grea. Spre foarte grea. Insa, imperios necesara pentru cresterea nivelului de trai in ultima instanta.

Cred ca marea majoritate a opiniilor oamenilor converg catre anumite trasaturi definitorii atunci cand vine vorba despre “stat”, in forma sa actuala: birocratie multa, supra-reglementare, taxare mare, subfinantare a anumitor arii, ineficienta in administrarea banului public, lentoare, coruptie, inechitate, sistem cancerizat, resursofag. Aceasta este atat perceptia generala, cat si realitatea.

Pe fondul lucrurilor, noi ca societate, acestor problematici suntem chemati sa ne adresam, intrucat trebuie umblat la fondul chestiunii, degeaba stergem praful si spalam ferestrele unei cladiri care are probleme la fundatie si la care stalpii au fost montati gresit sau s-au degradat in timp, afectand structura de rezistenta.

Nu pare simplu, nici nu este. Poate presupune costuri electorale de moment si, de aceea, in general se evita subiectul de catre toti jucatorii politici. Insa, nu vor putea fi evitate sine die, pentru ca pot exploda la un moment dat, iar atunci cand o vor face va fi o explozie direct in fata.  Iar aceasta explozie se poate numi, in final, extremism, comunism, saracie, lipsa de libertate samd.

Dar de unde provin toate aceste trasaturi ale statului anterior mentionate?

Pe fond, de la lipsa de concurenta. Apoi, de la “proprietate”, de la posibilitatea de a administra resurse insemnate care nu iti apartin, preocuparea si responsabilitatea pentru administrarea corecta si eficienta a unor resurse publice fiind mult mai redusa decat pentru administrarea propriilor resurse. Este in natura umana.

Cititi mai mult:
https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/de-la-codul-fiscal-la-reconfigurarea-statului-si-la-proiectul-de-tara-13962288