Prea multi oameni isi pierd abilitatea de a avea grija de ei insisi, asteptand in schimb sa fie hraniti ca niste pui neajutorati de catre un “stat” care sa le conduca vietile in locul lor prin intermediul asa-zisului “stat asistential”.
In ultimele decenii, statul asistential a sufocat abilitatile necesare supravietuirii si asumarii responsabilitatilor individuale pentru propriile vieti.
De-a lungul timpului s-au conceput tot felul de “ghiduri” despre cum sa pregatesti spaghetti, despre cum sa scapi de alcoolism, despre cum sa avansezi in cariera, etc. Insa un anumit tip de ghid lipseste suspect din zona culturala de azi, un ghid pe care mai toti politicienii si grupurile lor de sprijin nu il doresc ca cetatenii sa il descopere vreodata.
Vorbim despre un ghid al vindecarii de cea mai periculoasa dependenta dintre toate, aceea de a ramane dependent de si de a cauta permanent ajutorul guvernului / statului in satisfacerea nevoilor proprii.
Pentru a combate aceasta afectiune si a putea redescoperi intelesul libertatii avem nevoie de un “Ghid pentru convietuirea intr-o societate libera”, care ar putea arata in felul urmator:
1. Tine-ti mainile departe de portofelele altor oameni. Asa cum nu apuci portofelul vecinului, tot astfel sa faci si cu portofelul contribuabilului.
2. Daca nu inveti si nu muncesti din greu pentru a reusi financiar in viata, nu te astepta sa accezi la aceleasi recompense ca cei care o fac. Nu le-ai castigat.
3. Nu astepta ca altii sa plateasca pentru greselile tale. Daca versi cafea pe tine, nu da in judecata restaurantul care te-a servit si nici nu milita pentru o lege care sa reglementeze temperatura cafelei servite. Doar fii mai atent data viitoare.
4. Daca alegi sa construiesti o casa pe plaja, cu vedere la mare, atunci fa-ti o asigurare potrivita. Nu te astepta ca un contribuabil de la munte sa iti acopere pagubele generate de valuri.
5. Abandoneaza mentalitatea comunistoida care doreste sa impuna tuturor un anumit curs al evenimentelor, platit dintr-un cont “din cer” – al contribuabililor. Nu intreba “ar trebui sa exploram Marte?”. Daca vrei sa explorezi Marte, fa-ti o firma privata, incearca sa iti atingi obiectivul si asuma-ti succesul si drepturile aferente cand ajungi acolo.
6. Nu te amesteca in treburile altora. Nu intreba “ar trebui sa interzicem acest medicament?” Consulta-ti in schimb doctorul personal, nu guvernul, si lasa-I pe ceilalti sa decida pentru ei cat de severa e artrita si care sunt riscurile pe care sunt dispusi sa si le asume. Nu este treaba ta.
7. Nu te astepta ca statul sa aiba grija de sanatatea ta. In masura in care consideri ca anumite produse iti vor bloca arterele, nu le consuma. Nu chema un batalion de birocrati sa reglementeze cartofii prajiti si fursecurile celorlalti.
8. Nu incerca sa impui tuturor propriile standarde punand presiune pe guvern sa interzica activitatile care nu iti plac. Fa-ti propria viata. Daca nu aprobi jocurile online de noroc, nu juca. Lasa-i pe ceilalti in pace daca aleg sa joace si nu iti fac nici un rau.
9. Nu incerca sa obtii o casa pe gratis. Nu e gratis. Ia-ti o slujba si plateste pentru ea. Nu forta pe altii sa plateasca in plus pe casele lor doar ca sa poti fi tu subventionat pe cheltuiala lor. Daca vrei case pe care lumea sa si le poata permite atunci sprijina dereglementarea, diminuind costurile si preturile pentru toata lumea.
10. Daca nu mai poti plati ratele, accepta consecintele, linge-ti ranile si evita sa repeti greseala. Nu te astepta ca statul sa te salveze cu banii contribuabililor prudenti.
11. Nu incerca sa capeti avantaje fortand lumea sa iti acorde privilegii speciale. Rasa, sexul sau varsta nu tin loc de merite pentru o diploma sau pentru o slujba.
12. Nu te astepta la o viata fara riscuri. Nu exista asa ceva. Cand cumperi un prajitor stricat, returneaza-l. Daca chiar te-a ranit, cauta-ti dreptatea in justitie. Insa nu e cazul sa dezlegi din lesa un escadron de inspectori pentru a reglementa toate prajitoarele de paine de pe planeta ca sa te protejezi tu de un cordon stricat.
13. Nu insista pentru legi care sa iti omoare competitia sau care sa iti ofere tie favoruri speciale. Daca nu poti castiga clienti pe o piata libera, producand bunurile si serviciile pe care acestia le doresc, abandoneaza proiectul si angajeaza-te la firma competitoare care poate.
14. Nu forta oamenii sa iti sustina financiar cauzele marunte. Si ceilalti sunt indreptatiti sa isi sustina propriile cauze cu banii lor. Cauta deci fonduri private, nu guvernamentale pentru a gasi remedii ale unei boli, a produce o piesa de teatru sau a prezerva o casa veche.
15. Nu sprijini legi menite a-ti controla angajatorii. Si ei au dreptul de a decide pe cine sa angajeze, cat sa plateasca si cat sa dureze pauza de pranz in afacerea lor. Daca nu iti plac termenii angajatorului, cauta de lucru in alta parte. Contribuie la diminuarea reglementarilor ce stranguleaza afacerile si vei gasi oportunitati mai bune de lucru.
16. Nu te astepta ca viata sa fie ca o plimbare cu trasurica. Nu e. Iti poti pierde slujba, investitiile tale pot esua si logodnica te poate parasi. Ai dreptul legal sa aspiri la fericire, insa nimeni nu poate garanta ca o vei obtine. Inceteaza sa incerci a confisca libertatile tuturor pentru a-ti asigura un adapost impotriva riscurilor vietii.
17. Inceteaza sa strigi “Taxati-i pe bogati !” Bogatii sunt de asemenea cetateni cu drepturile lor. Au aceleasi drepturi de a-si cauta fericirea lor, nu a ta. Bogatii au si ei dreptul de a beneficia de roadele muncii lor, acelasi tip de drept ca si cel al tau in a beneficia de roadele muncii tale. In loc sa incerci sa le diminuezi drepturile, redirectioneaza-ti energia in a face bani si a te alatura lor.
18. Nu insista pe langa guvern in a ti se da bunuri si servicii pe gratis. Daca statul plateste, iti va controla viata, tratamentul medical si va decide furnizorii acestuia. Si o va face prost. Nu exista pranz gratis, insa poti fi inghitit de un rechin.
Pe scurt, admite ca fiecare persoana are dreptul la propria viata, libertate, proprietate si cautare a fericirii. A fi un bun cetatean este similar cu a fi un bun vecin: vezi-ti de treaba ta si respecta dreptul celorlati de a face acelasi lucru. Tu pastrezi ceea ce produci, ei pastreaza ceea ce produc. Tu nu le impui propriile convingeri, cauze, nevoi sau probleme si ei nu ti le impun pe ale lor.
Daca suntem mai sceptici in privinta beneficiilor “statului social” si daca il demantelam bucata cu bucata, rezultatele vor fi uimitoare: slujbe noi vor fi create datorita relaxarii restrictiilor din reglementarea afacerilor, aspect care va veni in sprijinul celor mai nevoiasi lucratori. Produse mai bune si mai ieftine vor aparea. O mare parte din taxele si impozitele care ne sunt retinute vor ramane in buzunarele noastre pentru a le cheltui dupa cum credem de cuviinta. Economiile si timpul liber vor creste. Se vor ivi oportunitati de a porni foarte usor afaceri. O enorma cantitate de resurse dedicate in trecut limitarii taxelor platite si a reglementarilor va fi redirectionata catre a crea produse si servicii noi si bune, care ne vor imbogati viata.
Sa incetam deci a ne manca intre noi ca vulturii. Sa gasim curajul de a ne recastiga libertatea, de a fi manati de pasiunea indeplinirii visurilor si a crearii propriului destin intr-o lume a libertatii.
Extras tradus si adaptat de Octavian Badescu dupa un eseu al scriitoarei Gen LaGreca
SURSA: Wall Street